Богоявление е!

Богоявление е един от най-древните християнски празници. Празнува се на 6 януари (Йордановден) по Грегориански календар и е посветен на раждането на Иисус Христос и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите. Исторически празникът в различните християнски традиции е претърпял значителни изменения (в частност, от него се е отделило Рождество Христово) и днес различните християнски деноминации го празнуват различно.

На този ден имен ден празнуват: Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa, Божидар

Защо все още се намират смели и решителни мъже, които играят в ледените води на Тунджа под звуците на гайди и тъпани ???

В днешно време "Мъжкото хоро" не е само преклонение към предците и съхранение на вековната традиция. Демонстрация на сила и мъжество на здрави и горди мъже обединени в братска верига, хванати за ръце пеещи народни песни. Това са българските юнаци, които пазят духа на Ботев и Левски, и ще са утрешните пазители на България.

Публикувано в Всички, Новини на 06 яну, 2021.

Сподели в:


Коментари

Моля, влезте за да коментирате!